Tänk den dag man kan använda papperstidningens överlägsna förmåga till visuell framställning och bildpresentation med en ny teknik för läsplattor. Köpa böcker, tidningar och tidskrifter och ha dem i sin bärbara läsplatta. Problemen, nackdelarna och fördelarna med nya iPad ventileras i Svenska Dagbladet i dag.

De tidningsföretag som i dag får sin huvudsakliga inkomst från en prenumererad papperstidning skulle naturligtvis kunna göra enorma besparingar på distributionssidan om tidningen i stället kunde distribueras elektroniskt. Innan man kommit över brytpunkten uppstår dock en rad delikata problem. Vad gör man med alla de prenumeranter som inte kan eller vill tanka ned sin morgontidning från nätet? Bredband åt alla är ett minimikrav. Inte ens där är vi än.

Men de stora fördelarna för konsumenterna/läsarna/tittarna är att man har ett enormt bibliotek som i ”en liten ask” – betydligt lättare att ta till sig än att läsa på den lilla mobildisplayen.

Jag ser dock ett par omedelbara problem. För det första att plattan är stel. Idealet vore en mjuk läsplatta som man kunde rulla ihop och lägga i innerfickan eller handväskan. Som ett blad. En stel platta kräver att man släpar på en ganska tung väska som dessutom måste låsas in i värdeskåp på gymmet osv. Lite krångligare än en papperstidning eller en pocketbok, får man säga.

För det andra vill man äga det man köper. Inget förlag kan tränga sig in i min bostad och dra tillbaka en bok som förlaget gett ut och som jag har betalat för. Men från en läsplatta går det utmärkt att dra tillbaka en köpt vara. Det är oroväckande och ett bevis på att ett pappersbibliotek är överlägset för dokumentation, trots all ny teknik.

Utvecklingen är på gång, men ännu i sin linda. Det kommer till och med bättre lösningar än iPad – var så säker!

Annonser