Nog hade man trott att dam- och kvällstidningarna skulle reagera med reptilhjärnan den dagen mannen av folket skulle tas till nåder av Hans majestät konungen f v b till statsministern och regeringen.

Men att de stora så kallat seriösa morgontidningarna Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet skulle dras med i damtidningarnas virvlar mot botten – det hade jag faktiskt aldrig trott: 12 sidor i vardera tidningen + ledare och debatt dagen efter beskedet!

Det var ganska chockartat att se hur även se hur SVT drog på med hela sändningar prinsessförlovningen. Plötsligt var all distans och kritisk hållning som bortblåst. Få bemödade sig att denna dag googla några minuter på successionsordningens innehåll och sedan fundera ytterligare några sekunder på vad denna gamla grundlag egentligen säger i sina absurda och anakronistiska paragrafer. Här finns många frågor att ställa!

Varför plötsligt detta totalt oreflekterade krypande för kungahuset? Är det givet att alla gillar monarkin – detta patriarkala arv från den gamla dåliga tiden? Flera av våra riksdagspartier har för övrigt monarkins avskaffande inskrivet i sina program. Men just de raderna framhålls sällan. Och särskilt inte nu.

Annonser