Tidningsägare har gått samman till papperstidningens försvar i USA. Äntligen. Här finns värden att försvara! Samtidigt blir en norsk nedläggningshotad kvällstidning en kvalitetstabloid, som bärs upp av kultur och debatt.

Kvalitet, kvalitet, kvalitet. Snart ropar alla efter det. Det har sagts länge, och jag har trott på det. Det går inte att sopa undan papperstidningens starka ställning med nya ord som ”gammelmedia”. Alla vet vad en tidning är. Och det är tidningen som bekostar de flesta webbsajter i Sverige. Utan papperstidningen dör webben! Inklusive dess bloggar…

Nåja, bloggar som denna kan ha ett eget liv. Men få läser dem. Ännu färre vet än så länge vad en mikroblogg är. De basuneras ut som revolutionerande, men vi vet ännu inte hur viktiga de blir i mediedjungeln.

Som snabba händelsenyhetskanaler är de säkert suveräna. Från Gaza kom fasansfulla rop via mikrobloggar – så länge som det fanns el att ladda batterierna med…

Men påståendet att mikrobloggar ”vinner över mediehusen” ersätter A) reportrar och B) redaktörer läser jag som tidigare nyhetschef och reporter med ett roat leende. Att kvantitet automatiskt blir kvalitet tar jag med ett gapskratt! Ett sådant nyspråk!

När tror ni att man får en mikroblogg från någon som rotat i länsstyrelsens diarium? När kommer nyhetsanalysen i mikrobloggform? Vet mikrobloggaren hur man bäst begär ut en känslig handling, och hur man överklagar när man inte fått ut den? Vilka som bäst kan kommentera det inträffade?

Nej, för detta professionella arbete krävs både en erfaren redaktör, som ger order om vilka myndigheter och makthavare som systematiskt ska granskas, vilka jobb som bör göras, följas upp, konkretiseras, samt den rutinerad reportern, som kan utföra jobbet professionellt och kunnigt. Helt enkelt: det krävs planering och specialistkunskaper i journalistik, precis som i alla andra arbeten.

Det sköna reportaget – som faktiskt är en konstform – lär vi heller aldrig kunna få i mikrobloggform.

Visst, mikrobloggar är en utmärkt uppfinning som komplement till andra medier. Men någon journalistik blir mikrobloggen aldrig, lika litet som något reportage.

Annonser