Apropå termen gammalmedier, vilken form av medier är det som triggar i gång bloggbävningar och nyhetsdrev? Jo, det är Gutenbergs gamla uppfinning – om än skapad med något uppfräschad teknik: trycksaken, framför allt boken.

Det går att rada upp hur många böcker som helst som rört upp än den ena, än den andra stormen i medier som tror sig hippare och bättre för att de är nyare och  snabbare. Men boken har greppet. Den tar initiativet.

Nu senast är det Väninnan av Eva Franchell och Mia – Sanningen om Gömda. För inte så länge sedan skapade Maja Lundgrens bok Myggor och tigrar debatt, innan den ens getts ut. Och så vidare.

Som gammal nyhetschef vet jag att man kan hålla på nyheter ganska länge.  Paradoxalt nog visar det sig nu, i det supersnabba twittrandets tidevarv,  att det långsammaste mediet av dem alla, böckerna,  faktiskt kan vara nyhetsledande och skaka om grundligare i hela mediesfären än något annat medium.

Kanske är böckerna en given del i den nya slowtrenden, som jag nyss läste om i en hyfsat flummig eco-tidning: slow food, slow fashion, slow travel, slow motion, slow sex…

Slow media, here we come! Böcker är sexigt.

Annonser