Boken Väninnan av Anna Lindhs pressekreterare Eva Franchell, som kom ut i tisdags, är bara ett i raden av exempel på symbiosen mellan nyhetsjournalistiken och maktsfären. En bok ges ut, någon hittar en passus som går att jobba upp till en nyhet, och alla andra nyhetsmedier hakar på utan att reflektera särskilt mycket över vad som egentligen är nytt – och vad som är själva grejen.

I fallet Väninnan har nyhetsjournalisterna fokuserat på huruvida dåvarande justitieminister Thomas Bodström kände till att det var CIA som skulle hjälpa till med avvisningen av de båda egyptierna. Och så försöker man få dåvarande statsminister Göran Persson att erkänna att han övertalat utrikesministern och t f migrationsministern Anna Lindh att skriva under avvisningsbeslutet. Jaha. Och?

Få lyfter fram kärnfrågan, som funnits där hela tiden, långt före boken. Inte ens Väninnan lyckas väcka den till liv. Själva poängen är ju vem det var som faktiskt illegalt avvisade två personer till Egypten, där man tillämpar tortyr. Det var naturligtvis den svenska, socialdemokratiska regeringen som gjorde det, inte CIA! Visst, det var Anna Lindh som skrev under beslutet, men avvisningen var, enligt Franchell, känd av hela regeringen.

Kan man inte bortse från hela CIA-biten så har den nya boken inte tillfört särskilt mycket intressant i denna fråga.

Jo, en sak, förstås. Den har visat att den som inte längre kan försvara sig får bära hundhuvudet, medan de ansvariga som alltjämt lever och frodas kommer undan med blotta förskräckelsen. Men blir man förvånad? Nej, tyvärr inte.

Boken av Eva Franchell, som i dag är ledarskribent på Aftonbladet, är annars lättläst och välskriven, och den ger rappt och effektivt intressanta inblickar inifrån Rosenbad under socialdemokraternas senaste mandatperioder i regeringsställning. Avsnitten som inleder och avslutar boken, om mordet på dåvarande utrikesministern Anna Lindh, är smärtsamma att läsa. Det påminner också om att lilla, trygga Sverige ligger i topp vad gäller ministermord i Europa de senaste decennierna. Hur blev det så?

Annonser